София има ново пространство за изкуство! Място, което съчетава съвременна архитектура

...
София има ново пространство за изкуство! Място, което съчетава съвременна архитектура
Коментари Харесай

6 изложби + едно ново пространство за изкуство в София, които трябва да видите

София има ново пространство за изкуство! 

Място, което съчетава модерна архитектура и арт сбирка, предлага първокласно настаняване, кулинария, изложения и събития в сърцето на остаряла София. Разположено до Женския пазар, това пространство с сбирка от известни български създатели се открива публично на 29 и 30 септември със серия от събития, измежду които самостоятелната галерия на българско-френския художник Стефан Николаев (29 септември, 18:00 ч.) и срещата " Въведение в DOT Sofia " (30 септември, 14:00) ч.. DOT се намира на ул. " Братя Миладинови " 46.

Да се заредим с страсти в цвят в спокойните есенни следобеди с разходки из столичните галерии.

Отворете очите и сетивата, сами или с приятна компания - да си подарим доза  изкуство и избягаме най-малко за малко от всекидневието. 

" Дом "
Стефан Николаев / Dot Sofia

Можете да я разгледате от 29 септември до 12 ноември.

„ Създадена особено за колаборацията на Sarieva/Gallery и новата постройка „ Dot Sofia “, изложбата на Стефан Николаев „ Дом “, курирана от галерията, изследва фрагменти от този облик посредством серия нови произведения, обединени от изключително несъгласие на знаци и материи “, описват уредниците.

От екипа на изложба „ Сариева “ прецизират, че заглавието се ражда като самобитна игра на думи сред dot и dom („ дом “), защото „ Dot Sofia “ с изключение на галерийно пространство, е и жилищна постройка. „ Но по-важното е, че то свързва тази първична концепция с преломен миг в модерното изкуство и ера: творбите стават неразделна част от домовете. Теми, линии, цветове, похвати, всичко се трансформира, с цел да се приспособи към новия метод, по който творбите биват обсъждани. Стефан Николаев подхваща стилистично проучване на този феномен и някои от основните му тематики и знаци, търсейки в същото време нови точки на секване сред статуя и живопис “, описват уредниците.

*Стефан Николаев е роден в София през 1970 година Живее и работи в Париж и София. Завършва Художествената гимназия в родния си град (1983–1988), Парижкaта академия за изящни изкуства (1988–1994) и Уинчестърската школа по изкуства, Англия (1992). Имал е голям брой независими изложения в България и чужбина. Негови работи са показвани в арт ревютата Paris + Art Basel, ArtBasel, ArtBrussels, FIAC, The Armory Show, ARCO. За присъединяване си в 4-тото биенале в Цетине Николаев получава премията за изкуство на ЮНЕСКО.

Photo credits:

 

„ Кристо – поетика на невероятното “
Музей-галерия „ Анел “  

26 фотографии, постери и скици на едни от емблематичните планове на изключителния Кристо, можем да разгледаме в изложбата „ Кристо – поетика на невероятното “ до 10 октомври в музей-галерия „ Анел “.  Според изкуствоведа Десислава Зафирова това е галерия, която отбелязва забележителната артистична визия и трансформиращите съоръжения на Кристо, приканвайки ни да се потопим в света на монументално мислене. По-голямата част от творбите носят достоверните подписи на Христо Явашев-Кристо и неговата съпруга Жан-Клод. 

От галерията допълват, че сбирката „ прекосява комплицирания образен маршрут от монументалния „ Опакован Райхстаг " в Берлин до ефирните „ Заобиколени острови " в Маями “. 



Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР